Visie

In de basis

Leven is een kunst, de levenskunst. Overleven leren we vanuit de wieg. Dat is essentieel voor ons bestaan als mens. Maar we zijn meer dan de biologie van het voortbestaan, en dus verlangen we naar een grotere ervaring. We ontwikkelen een levensbeeld vol overtuigingen die gevormd zijn door onze ervaringen in samenspel met onze normen en waarden. Die ‘blueprint’ kleurt de blik waarmee we het leven ervaren. En tijdens dat ervaren ontdekken we dat we ook vol verwachtingen, verlangens en  aannames leven. Hoe meer de ervaring in lijn is met deze zaken, hoe hoger we de kwaliteit van ons leven zullen beoordelen. In het ideale plaatje kom je dus ook nooit enige beperking van dat wereldbeeld tegen en loopt alles op rolletjes. Althans, op papier lijkt dat een wetmatigheid.

Het leven is een serie van groeimomenten

De realiteit is dat we als mens constant in ontwikkeling zijn. Het leven is een serie van groeimomenten die je vormen en verandering mogelijk maken. Want niets is constant, jij dus ook niet. En wanneer je tegen pijn (in welke uitingsvorm ook, zoals stress of disconnectie) aanloopt , dan is er vaak sprake van een mismatch met jouw huidige wereldbeeld. De ontwikkeling die jij ervaart, heeft nog geen bedding gevonden in een bijgewerkte blueprint.

Pijn is een signaal van een mismatch met jouw wereldbeeld.
Werken vanuit mogelijkheden

Als mens hebben we geweldige capaciteiten, waaronder de beschikbaarheid van bewust denken. Het werken aan jouw bewustzijn, de patronen herkennen, de overlevingsstrategie doorgronden, bieden handvaten om oplossingsgericht te werken aan het oprekken en omvormen van die plekken waar het wringt. We werken vanuit de aanname dat je compleet bent, maar dat bepaalde zaken lastig bereikbaar zijn geworden, of bv dat oude gewoonten niet meer dienend zijn. Vaak gaat het dus over het denken, het mentale. Dat sluit niet uit dat er gevoelens zijn en beleving in het lijf, absoluut niet. Ons denken heeft direct invloed op onze beleefde kwaliteit van leven. Daarom deze focus.

>Is het lastig om het denken aan te passen? Ja. Vaak komen we diep ingesleten paden tegen, dus het vraagt een grote bereidwilligheid om daarin geduldig, consequent en liefdevol met jezelf te werken.

>Is het mogelijk? Ja. We bezitten oa taal en het lijf als prachtige tools om te werken aan ons denken.

>Gaat dat jaren kosten? Nee. We zijn in staat tot grote veranderingen wanneer we doordrongen zijn van de absolute wenselijkheid van de uitkomst. Waar focus is, gaat energie naartoe.

In de praktijk

Waar stap je nou op in wanneer we met elkaar gaan werken? Ik ben een analyticus, luister zorgvuldig en kijk optimistisch op zaken. Dat wil zeggen dat ik nadruk leg op de mogelijkheden en de ruimte die we ontdekken. Soms noem je dat oplossingsgericht, andere keren is het woord ‘helend’ beter van pas. Het kan heel verhelderend zijn om terug te kijken, maar diep graven naar oorzaken kan beter gedaan worden met een psycholoog (in mijn opinie). Een samenwerking is een contract waarbij we aandacht besteden aan ieders taak en verantwoordelijkheid. Ik als begeleider van het proces, jij als mens met een ontwikkelingsvraagstuk. Daarmee vraag ik dus een bereidwilligheid om in te stappen (showing up for yourself) en dat je vanuit een liefdevolle intentie met jezelf aan het werk gaat. En ik werk obv een Ethische Code zodat er een helder kader is.

Kernwaarden

Samen zullen we werken met deze waarden als fundament:

Leiderschap jij draagt de verantwoordelijkheid voor jouw leven. Je komt niet advies shoppen, maar begeleiding bij jouw persoonlijke proces.

Respect we werken samen vanuit een basis van acceptatie van verschillen, tolerantie, en laten oordeel niet leidend zijn in het werk. Oordeel valt niet uit te schakelen, maar je hoeft er niet naar te handelen.

Open & Eerlijk we maken heldere consent afspraken en waarderen dat er kwetsbaarheid in de samenwerking is die binnen een veilige ruimte bewaakt zal worden.

Inclusive hoe droevig ook, dit moet nog steeds apart benoemd worden. BIPOC, LGBTQIA+, geloofsovertuiging, lifestyle keuzes (zoals diverse relatievormen), zijn onderdeel van jou als mens en dat omarmen we. We are one race, the human race.

Translate »